De zwartwit denker

Informatie

Datum: 27 februari 2023
Locatie: Hal
Attributen: Krukje van Frans, Perspex schaaktafel met dito stukken, Thonetstoel uit brandgat vd Werf, Perspex schaakklok voor Heit

Overigens

In onze moderne samenleving staat het zwart-wit denken in een kwaad daglicht, maar de schaker doet niet anders. Hij speelt dan ook om winst of verlies en eindigt vaak in remise. Wie daarin tever doorschiet, zoals de ultieme zwart-wit denker Bobby Fisher, plaatst zichzelf buiten de werkelijkheid en de samenleving.

Tegenover zwart-wit denken staat genuanceerd denken: van de ene kant zus, van de andere kant zo, een palet van in elkaar overvloeiende pasteltinten. Dat leidt tot gerede twijfels en nuance. In deze zwart-witte omgeving steekt de natuurlijke teint van meneer Houtman prettig af.

Dit transparante schaakspel en de magische klok zonder wijzers maakte ik veertig jaar geleden. Het idee was in beide gevallen origineel en de functionaliteit liet daardoor natuurlijk te wensen over. Maar als ik ze niet had gemaakt, was ik daar nooit achter gekomen.

Voor deze foto moest meneer Houtman als ‘de denker’ van Rodin poseren, maar dat lukte niet. En toen ik zelf in die wereldberoemde houding plaatsnam, met de rechter elleboog en linker pols op mijn linkerknie, kon ik alleen nog maar denken aan de pijn in mijn rug.

Bekijk ook...

De ++ tafel (2006 - 2009)

Na het besluit om te gaan scheiden, begon mijn vrouw over de scheiding van boedel. Terwijl ik nog nadacht over een correcte en rechtvaardige procedure, verklaarde zij dat ze de eettafel wilde houden.

Eeuwig zonde

Voor volledige en andere foto's en achtergronden, klik

Mens in vlieger

Vanaf het moment, dat ik Meneer Houtman alleen nog maar had bedacht, stond al vast dat ik vroeg of laat iets moest doen met de Vitruvius Mens, dat iconische beeld van Leonardo da Vinci. Al sinds mijn puberteit was ik gefascineerd door dit universersele genie. Vooral door dat universele! Die gast kon alles! In elk geval veel.