Koning Eenoog

Overigens

Ik wilde een statieportret maken van een potsierlijke ambtsdrager. Dat werd koong Eenoog. Ik nam altijd aan – analoog aan het spreekwoord – dat Eenoog koning is in het Land der Blinden. Maar nu vroeg ik mij af: is dat wel zo?

In het land der zienden is een blinde gemankeerd en hulpbehoevend, maar niet in het Land der Blinden. In tegendeel. In het Blindenland valt niets te zien en bestaat geen zicht. En – het is natuurlijk puur speculatief – stel dat er in het Blindenland toch licht zou zijn, vorm en kleur en zelfs schoonheid, dan kan Eenoog beter zijn oogje toeknijpen en zwijgen. Want wie in het Blindenland over schoonheid predikt, wordt onverbiddelijk aangehouden en opgesloten in een gesticht, zonder ramen en lichtschakelaars.
Niks koning.

 

Informatie

Datum: 6 en 7 februari 2023
Locatie: Werkkamer Herman boven
Attributen: Staf met pootje van de leren fauteuil, Kroon van stoelveer van de leren fauteil met messing salamander van de vader van Will, ooglap van een soeplepel, mijn gouden discosjaal, lijst van Gemeente Skarsterlan

Bekijk ook...

De zolderkamer (1975 - 1977)

Ik was 19 toen mijn vader met glimmende ogen vroeg, wat ik ervan vond als we zouden verhuizen naar een grotere woning. ‘Voor mij hoeft het niet,’ zei ik. ‘Ik ga binnenkort toch het huis uit en de rest volgt vanzelf …’ Maar kennelijk was het geen vraag. De koop was al gesloten.

Onvervuld verlangen

Ik ben een groot voorstander van monogamie. Toch is het een gegeven, dat de meeste mensen worden geboren met meer verlangens, dan door één ideale levenspartner kan worden ingelost. En dan ben ik verre van ideaal.

Wie is er bang?

Voor volledige foto en informatie klik op