Over Herman Nijholt

Ik ben thuis geboren, dat wil zeggen in Joure aan de Hobbe van Baerdtstraat, op 26 oktober 1955 als oudste in een katholiek gezin. Na de RSG in Sneek (VWO B) ging ik Bouwkunde studeren aan de HTS in Leeuwarden. Ik ben tweemaal getrouwd en heb twee volwassen zoons. Sinds 1987 woon ik weer in Joure.

Ik heb altijd in verschillende functies bij verschillende bedrijven in de bouw gewerkt. De langste tijd werkte ik voor Gunnar Daan, architect te Oosternijkerk. Ik heb ook veel geleerd als opzichter bij de renovatie van de Hollanderwijk in Leeuwarden (1980-1983) en als Chef de Bureau bij Albert Wijbenga in Sneek (1987-1991). Tegenwoordig werk ik voor Friso Bouwgroep in Sneek.

Op de HTS begon ik met het schrijven van songteksten voor mijn vriend Douwe van de Werff. Van 1980-1982 vulde ik een belangrijk deel van De Vogelaar, het tijdschrift dat ik beheerde met mijn vriend Koos van der Sloot. Daarna bracht ik in eigen beheer een dichtbundel, vier romans en een aantal verhalenbundels uit.

In mijn verhalen komen gebeurtenissen uit mijn leven (verzonnen of waar gebeurd) en mijn passies aan de orde. Mijn grootste passie is muziek. Het bouwen van een huis is met gemak een metafoor voor het dagelijks leven, waar ook leken zich in herkennen. Ook werkelijke gebeurtenissen worden gecomprimeerd of aangepast omwille van het product, of om mensen onherkenbaar te maken. Dus alles is fictie. Ik wil niet scoren ten koste van mijn dierbaren. Ik spreek thuis Fries en schrijf Nederlands. Daar voel ik me prettig bij.

1 september 2017, Joure

Herman Nijholt